Css Framework, web sitenizi en hızlı şekilde tasarlayarak bir çok site içi hatayı engellemenize yardımcı olur. Tercih edilmesinde ki bir büyük etken ise birden çok web dev/ projesinde kullanabilmenizdir.
Zamanınız varsa, kendi Css kodunuzu oluşturmak size kendi kodlama uygulamalarınıza (Css kodunu kodlamak için daha doğru bir yol yoktur) uyan ve gelecekteki tüm projelerinizle kullanabileceğiniz esnek bir sistem sağlayabilir. Ayrıca, Css temel bilgilerinize dikkat çekmek veya css hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika bir yoldur.
Css Framework Önemi
Birçok web tasırımcısı frameworkleri kullanır fakat kullandıklarının çoğunu inceleyerek ve kendine göre uyarlamalar yaparak kullanır.Ve böylece hem css içindeki yapıları incelemiş olur hem de bu incelemeleri kendi kod sistemine yansıtır. Kendini geliştirebileceği 3 ana dal vardır.
Bunlar:
- Yetenek Seviyesi
- Responsive Uygulaması
- Görünüm
1-) Yetenek Seviyesi: İlk olarak kendi seviyenizi düşünerek Framework seçin. Yeni başlayan biriyseniz, Bootstrap gibi bir framework yeterince işinizi görecektir. Css konusunda daha tecrübeli iseniz, kodlar ile oynayarak kendinize göre uyarlayabilirsiniz.
2-) Responsive Uygulaması: Geliştirdiğiniz web sitesi giderek artan mobil kullanımı ile mobil kullanıma uygun olmalıdır. ABD’ de yapılan bir araştırmaya göre, internet trafiğinin %56’sını mobil cihazlar oluşturmaktadır. Bu yüzden mobil cihazlar için seçtiğiniz css kodları sizi ve sitenizi daha etkili kılacaktır.
3-) Görünüm: İstediğiniz görünümü mümkün olduğunca az çaba ile oluşturabilirsiniz.
Dünyada En Çok Kullanılan İlk 3 Frameworks
1-) Bootstrap :
Herhangi bir framework gibi Bootstrap de etkili CSS,HTML ve JavaScript veya JS kodları içerir. Ayrıca mobil uyumlu olup web siteniz için bir çok hazır etkili kodlar içerir. Sürekli güncel olduğu için en yeni ve en güncel kodları içerir. En çok kullanılan 1. Framework’tür.
- Artıları : Duyarlı web tasarım desteği ve kapsamlı dökümantasyon.
- Eksileri: Nadiren kullanılan sitillerin sayısı sebebi nedeniyle 276 KB’lık kutu boyutu ve Aşırı sayıda HTML sınıfı ve DOM öğeleri kafa karıştırıcı olması.
2-)Semantic-UI
Semantic-UI, yeni çıkan pek çok özellikle beraber en popüler frameworklerden biri olma yolunda emin adımlarla gidiyor.Şöhret olmasının en önemli ve yatsınamaz sebebi, sadeliği ve anlaşılabilir olmasıdır.
Doğal bir dil kullandığı için, kod kendini açıklama özelliğine sahiptir. Çok az kodlama deneyimine sahip olsa bile anlaşılabilir olması sebebiyle, kullanıcıları kendine çekmektedir.
Semantic-UI’nin diğer bir dikkat çeken özelliği ise büyük bir entegre kütüphanesinin olmasıdır. Bu yüzden başka bir Framework’e gerek duymazsınız.
Artıları : Yeni başlayanlar için en ideal Frameworklerden biridir. Küçük dosya boyutu ve yükleme sürelerinin kısalığı.
Eksileri : Daha karmaşık ve görsel açıdan bir süre sonra tatmin edici değildir.
3-) FOUNDATION
Web tasarım şirketi Zurb tarafından geliştirilen Foundation, ileri düzey ve her kullanıma duyarlı web siteleri geliştimek için ideal olan, oldukça gelişmiş , kurumsal dereceli bir Frameworklerden biridir.
Facebook, eBay, Mozilla gibi sitelerde kullanılır ve yeni başlayanlar için oldukça karmaşıktır.
Bu zengin özellikli Framework hızlı animasyonlar ve GPU hızlandırma özelliği barındırır.Sass Prespprocessor’da çalışır ve daha büyük ekranlar için mobil ve HTML bölümleri için hafif HTML bölümleri yüklememizi sağlar.
Artıları : Yeni başlayanlar için en ideal Frameworklerden biridir. Küçük dosya boyutu ve yükleme sürelerinin kısalığı.
Eksileri : Daha karmaşık ve görsel açıdan bir süre sonra tatmin edici değildir.
Siberci.com
Ellerine sağlık kaptan 👏
Teşekkürler Güzel İnsan.