Günümüz teknolojisinin kullanıldığı bu çağda neredeyse herkes “hack nedir”, hacker nedir” gibi soruların cevaplarını az-çok biliyordur. Fakat bu alanla ilgilenen kişilerin gerçekte neler yaptığını, çalışırken hangi program ve yazılımları kullandıklarını çok insan bilmez. Biz de bu makalemizde: “Bilgisayar Korsanı Nedir? Hacker Nasıl Olunur?, Etik Bilgisayar Korsanı Nedir?, Hacker Türleri Nelerdir?, Hacker Programları Nelerdir?, Hacker Olmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?, Black Hat (Siyah Şapka) Hacker Nedir?, Ethical Hacker Nedir?” gibi merak ettiğiniz tüm sorulara cevap verdik. İşte hacker hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazıda. Keyifli okumalar..
“Hacker” Kelimesi Neden Bu Kadar Popüler ?
Günümüzde herkesin internete bağlı bir bilgisayarı veya telefonu var. Teknolojik bu aletlerin güvenliği ile ilgili çoğumuz yeterli bilgi sahibi değiliz. Teknolojinin insan hayatının içine girmesi ile birlikte birçok yenilikte beraberinde geldi. Fakat eski kuşaklar, yeni gelen kuşağa “.. bizim zamanımızda youtube olsaydı..” gibi bir takım hikayeler anlatılmaya başlandı. Evet, günümüzde teknolojinin baş döndürücü gelişmesini anlatmaya kelimeler gerçekten bazen kifayetsiz kalabiliyor.
Tabii ki bu değişimde en büyük etki yine popüler kültürün isteklerine kendini kaptıran gençlerimiz oldu. Hızla değişmesine tanık olduğumuz bu günlerde daha düne kadar aksiyon-macera filmleri, polisiye filmleri çoğumuzun efsaneleri arasındayken 2016 yılında Altın Küre “En İyi TV Dizisi” ödülünün “Mr. Robot” dizine verilmesi ile son 3-4 senedir dijital hayatta çok şeylerin değişeceğinin sinyalleri çoktan verilmişti.
Dijital dünyanın bağımlısından, pasif kullanıcısına kadar hemen hemen herkesin günlük hayatını etkileyerek biraz şaşkınlık, biraz da kaygı ile yaşanan değişimlere insanların almış olduğu yeni şekil ise düşündürücü… Öyle ki kullandığımız bilgisayar ve telefonlara yapılacak saldırının başarıya ulaşması ile tüm varlığımızı kaybedip boğazımıza kadar borca batabiliriz. Aynı durum küçük, orta ve büyük ölçekli şirketler içinde geçerli. Bu şirketlerin bilgisayar ağı yani network ağlarına hackerler tarafından yapılacak bir saldırı ile saniyeler içinde milyon dolarlar kaybedilebiliyor.
Diğer taraftan, wikileaks belgelerini, Anonymous’u, Redhack gibi hacker gruplarının Türkiye’nin resmi sitelerine yapmış olduğu saldırıları çoğunuz hatırlarsınız. İşte bu grupların hepsinde belki de dünyanın en yetenekli hackerları bulunmakta ve yaptıkları eylemler veya saldırılarla dünyada gündem olabilmektedir.
Şimdi gelelim esas konumuza..
Hacker Kime Denir?
Günümüzde “Hacker” denildiğinde herkesin aklına genellikle yıkıcı, kötü amaçlı bilgisayar korsanları gelir. Fakat “kazın ayağı” öyle değil. Çünkü bilgisayarıyla ve internet ile azıcık haşir neşir olan çoğu insanın kafasında oluşturduğu bu kavramın doğru olmadığını ispat edelim.
Hacker’ın kelime anlamı: “bilgisayar korsanı” demek. Evet bu korsanların da kendi içlerinde zararlı olanı ve zararsız olanı vardır. Üç gruba ayrılan hackarları tanımaya hazır mısınız?
Beyaz Şapka (White Hat) Hacker Kimdir?
En zararsız ve en yapıcı hacker grupları arasında beyaz şapka (white hat) hackerlar bulunur. Diğer hackerler gibi beyaz şapkalı hackerler de her türlü sistemi, network ve bilgisayarı saniyeler içinde ele geçirebilecek bilgi ve beceriye sahip kişilerdir. Fakat beyaz şapkalı hackerler girdikleri sistemde gördükleri tüm açıkları bularak bunu kamuoyuna duyurmadan önce o yazılımı geliştiren firmaya veya şahsa gördüğü tüm açığı tek tek ayrıntılı bir şekilde bilgi verir. Bulduğu açıkların tekrar onarılması için sistemini kapatmasını söyler. İşte bu kişiler daha sonra, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu açıkla ilgili ayrıntıları çeşitli haber gruplarında ve web sitelerinde duyurur. Beyaz şapkalı hackerler hep iyiye yönelik, açığı olan sistemleri savunmada kalmalarını sağlarlar. Günümüzde bu kişilere “Etik Hacker”da denilmektedir.
Siyah Şapka (Black Hat) Hacker Kimdir?
Siyah şapkalı hacker’larsa beyaz şapkalıların tam tersi bir oluşum içinde hareket ederler. Güvenlik sistemlerini izinsiz olarak aşarak bilgi hırsızlığı, dolandırıcılık, terörizm, bilinçli yıkım gibi zarar verici faaliyetlerde bulunurlar. Bunları bir bilgisayara uzaktan erişme ya da bir yazılımı kırma yoluyla gerçekleştirebilirler. Yazılımları kıran siyah şapkalılara ise “cracker” adı verilmektedir.
Yazılım Korsanı (Cracker)Hacker Kimdir?
Yazılımların kopyalama korumalarını kırarak izinsiz kullanılmalarını sağlayan kişilerdir. Programlama konusunda uzmandırlar, ağ güvenliği konusunda bilgi sahibi olmayabilirler.
Gri Şapka (Grey Hat)Hacker Kimdir?
Yasallık sınırında dolaşan hacker’lardır. Bazen iyi niyetli olabilir, bazen de siyah şapkalılara has yasa dışı etkinliklerde bulunabilirler.
Hacktivist Kimdir?
Toplumsal veya politik bir sorunu dile getirmek amacıyla hacking eylemlerinde bulunan kişilerdir. Amaçları, kendilerine göre “kötü” veya “yanlış” olan bir şeyi duyurmak ve ilgililere bir mesaj vermektir. Ne olursa olsun izinsiz bir sisteme girip oradan erişim sağlayarak bilgiye ulaşmak suçtur ve bu tür etkinlikler kesinlikle desteklenmemelidir.
Lamer Nedir?
Hacking konusunda hiçbir bilgisi olmayan, öğrendiği birkaç terimle ve eline geçirdiği birkaç basit programla hava atmaya çalışan hacker özentileridir. Lamer’lar genellikle çocuk yaştaki kişilerdir ve sadece zarar vermeyi hedeflerler.
Script kiddie Kimdir?
Hacker olmamalarına rağmen ve lamerların aksine bilgi sahibi olan bu kişiler dijital dünyanın en tehlikeli bilgisayar korsanları arasındadır. Script kiddie’ler çoğunlukla sistemlere / kişilere saldırmaya, hasar vermeye ve ele geçirdikleri bilgileri kötü amaçlarla kullanırlar.
Onlar için bir güvenlik sistemini delmek araç değil amaçtır. Hacker dünyasının anarşistleri olarak tanımlanabilirler.
Birçok şahsi bilgisayarlara yapılan saldırıların sorumluları genelde script kiddie’lerdir.
Kendilerini çevrelerinde hacker olarak tanımlayan ve bununla da övünç duyan bu kişiler script kiddie’dir.
Phreaker:
Bu hacker türleri de zararlıdır. Bilgisayara değil daha çok telefon hatlarını hackleyerek ücretsiz konuşma sağlarlar.
Nasıl Hacker Olunur?
Hacker olmak için bir çok yazılım dilini çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Üstelik bu yazılım dillerini İngilizce bilmek zorundasınız. Hacker olabilmek için gerekli programlama dillerini çok iyi düzeyde öğrenmeli ve çok pratik yapmalısınız.
Hackerlerin Kullandığı Yazılım ve Programlar; C, C++, Perl, Php, Java, Delphi, Python.
Visual basic gibi yazılım programları hacker olmak için önemli programlar arasında başta yer almaktadır.
İşletim sistemi olarak; Windows, Kali Linux, Unix gibi bir çok sistem ve programları kullanarak bu alana adım atmış olursunuz. Öyle göründüğü kadar kolay olmayan bu dilleri öğrenmek için çok çalışmalısınız.
Hackerlara Maaş Verilir Mi? Hackerler Ne Kadar Para Kazanıyor?
Siyah şapkalı hackerlar diye tabir edilen bu grubun para kazanma konusunda herhangi bir sıkıntısı yoktur. Şayet yetenekliyse illegal yollardan istedikleri kadar para kazanabilirler. Amerika’da bir hacker yılda 30 milyon dolara kadar para kazanabiliyor. Fakat siber savunmalarda çalışan hackerlerin maaşları ise yine yetenek ve kabiliyete göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin, Amerika’da siber savunmada yazılım şirketinde çalışan beyaz hacker saatte 41 dolar gibi bir kazanç elde ediyor.
Yani beyaz şapkalı hackerlar legal yollardan yıllık 40.000 dolar civarında kazanç elde edebiliyorlar. Ancak yasal olarak çalışmak istemeyen hackerların aldıkları değil, çaldıkları paranın izini resmi devlet kurumları takip ederek o hackerı er ya da geç yakalayıp ceza vermektedir.
Hacker Olmak ve Bir Tarz Sahibi Olmak İstiyorsanız Bu Bilgileri Okuyun!
Hackerler asla sıradan insanlar değildir. Onların kendilerine has bir espri anlayışı, bir usulü ve yöntemi vardır. Üst kafa yapısında işler yapan bu kişilerin teknik olarak özellikleri şöyledir:
- Ana dilinde iyi ve hızlı yazmayı çok iyi bilirler,
- Bol bol bilim kurgu içerikli kitaplar, dergiler okur, yine aynı içerikte film seyrederler,
- Şahsi spora çok önem verirler.
- Analitik müzik kulakları çok iyi noktadır.
- Sözcük oyunlarını anlama yeteneklerini geliştirmek için çok okur ve çok deneme yanılma yaparlar.
- İyi bir hacker bir işi asla yaram yamalak yapmaz ve disiplinden taviz vermez.
Son olarak, yapmamanız gereken birkaç şeyi de şöyle izah edebiliriz.
- Hackerler övünmeyi sevmezler,
- Hiç bir platformada tartışmazlar,
- Kendilerine “sibermanyak” dedirtmez, diyenlere de aldırış etmezler,
- İmla ve dilbilgisi hatalarıyla dolu e-postalar yazmazlar,
- Hackerlerin hafızaları çok kuvvetlidir ve ilk başta yaptığı bir hatayı asla yapmazlar.
delphi mi?!