Posta sunucusunun birçok adı olabilir: mail relay, mail router, Internet mailer. Ancak en yaygın kullanılan ad MTA ‘dır. Hangi adı kullanırsanız kullanın, MTA’lar İnternet mesaj işleme sisteminde önemli bir rol oynar. Elektronik posta mesajlarını kullanıcılar arasında aktarırlar. Bu makalede, MTA’ların nasıl çalıştığını, e-posta teslim edilebilirliği üzerinde ne gibi etkileri olduğunu ve diğer birçok ilgili soruyu cevaplamaya çalışacağım.
MTA Nedir?
Posta / ileti aktarım aracısı (MTA), e-postaları bir gönderenin bilgisayarları ile bir alıcı arasında aktaran bir yazılımdır.
MTA Nasıl Çalışır?
MTA, e-posta teslim sürecinin yalnızca bir unsurudur. Posta / ileti gönderme aracısından (MSA) bir e-posta alır ve bu da onu posta kullanıcı aracısından (MUA) alır. MUA, genellikle e-posta istemcisi olarak bilinir ve e-posta ile ilgili konuları işlemek için kullandığınız bir uygulamadır.
MTA e-postayı aldığında aktarma devreye girer. Alıcı yerel olarak barındırılmıyorsa, e-posta diğer MTA‘lara iletilebilir. Ardından posta dağıtım aracına (MDA) ulaşır. MDA, e-postanın alıcının posta kutusuna teslim edilmeden önceki son durak noktasıdır. E-posta gönderimi SMTP (veya genişletilmiş SMTP) kullanılarak gerçekleştirilir ve son aşamada (MDA’dan MUA’ya) POP3 veya IMAP4 kullanılır.
Özetlemek gerekirse, MTA’lar şunları yapar:
- Posta kullanıcı aracılarından gönderilen e-postaları kabul eder
- MX kayıtlarını sorgulamanıza ve e-postaları aktarmak için bir posta sunucusu seçmenize olanak tanır
- Bir e-posta hedefe ulaşılamazsa otomatik yanıt mesajları gönderir
MTA’larda posta kuyruğuna alma
Genellikle MTA, sakla ve ilet posta işleme modeli kullanır. Bu, giden postanın bir kuyruğa konulduğu ve alıcının sunucu yanıtını beklediği anlamına gelir. MTA tekrar tekrar e-posta göndermeyi deneyecektir.
Posta, belirlenen süre içinde teslim edilmezse, posta istemcisine iade edilir.
MTA, E-posta Teslim Edilebilirliğini Etkiler mi?
E-posta teslimatının dayandığı üç ana faktör vardır :
- gönderenin itibarı
- altyapı ve kimlik doğrulama
- içerik
E-postanın gönderildiği etki alanının ve IP adresinin itibarı en önemli şeydir. Posta sunucuları alırken, göndereni güvenilmez olarak tanımlar, ondan gelen tüm e-postalar spam klasörüne gider ve hatta geri döner. MTA’lar gönderenin itibarını koruyabilir ve güçlendirebilir. Bu nedenle e-posta teslim edilebilirliğini doğrudan etkilerler. Posta aktarım aracılarının gönderme güvenilirliğinizi oluşturmak için tam olarak neler yapabileceğine bir göz atalım.
Yepyeni bir IP Adresi
İtibarınızı sıfırdan inşa ediyorsanız, E-posta gönderim geçmişiniz olmadığı için yeni IP adresinizi yüksek seviyede kullanmamalısınız. MTA bunu yapmanıza olanak tanıyacak ve gönderme kapasitesini yavaşça artıracaktır.
Posta Gönderme Akışlarını Yapılandırın
Her alan , gelen postalar için sınırlarını belirler. Aşılırsa, gönderen posta sunucusu güvenilmez olarak tanımlanabilir. Bunu önlemek için, MTA’nızı göndermeyi dinamik olarak sınırlandıracak şekilde yapılandırabilirsiniz. Bu nedenle, alıcı etki alanından reddedilmesi durumunda, posta aktarım aracı e-posta kuyruğunu duraklatır. Bu, etki alanınızın ve IP adresinizin itibarını korumanıza yardımcı olacaktır.
Gri Listeyi Yıkmak
Kara listeye girmek, gönderenin itibarı ile ilgili yaygın bir sorundur. Gri listeleme, bazı e-posta sağlayıcıları tarafından kullanılan bir tür önleyici tedbirdir. Gri liste, Meşru bir gönderenin kara listeden çok daha kolay geçebileceği bir filtredir. Bunun için, bir MTA birden çok kuyruk düzenler ve geri döndüğünde bir e-postayı teslim etmek için birden çok girişimde bulunur.
En çok kullanılan posta aktarım aracıları
Bir MTA çözümü seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Yukarıdaki tabloda en yaygın MTA’ları tanıttık, ancak çok daha fazlası var. Bazıları açık kaynaklıdır ve diğerleri ödeme gerektirir. Projeniz için bir MTS çözümü seçerken, hedeflerinize ve kaynaklarınıza göre karar vermelisiniz. Aynı zamanda iki konuya odaklanılmalıdır:
- MTA’nın performansı – bu, e-posta göndermenin hızını, hacimlerini ve gecikmesini tanımlayan değerdir. Tahsis edilmiş MTA’lar genellikle gönderme parametreleri üzerinde tam kontrol sağlar. Ayrıca, performansı ve diğer analizleri izlemenize olanak tanırlar.
- MTA’nın yapılandırılabilirliği – bu, MTA’nın performansını artırmanıza izin veren belirli yapılandırmalara erişimi gerektirir. Örneğin, birden çok posta kuyruğu kurma, kimlik doğrulamayı etkinleştirme, gerçek zamanlı sorun giderme vb.
Bir MTA satıcısı seçmek için değerlendirmeniz gereken bazı noktalar da şunlardır:
- satıcının itibarı ve güvenilirliği
- kullanıcı dostu fiyatlandırma ve altyapı şeffaflığı
- güvenlik politikası ve veri koruma mekanizmaları
- sorun giderme için kullanıcı desteği
- geçiş yeteneği ve ölçeklenebilirlik
Sonuç
Hangi MTA’yı kullanırsanız kullanın – açık kaynaklı bir Postfix veya kurumsal düzeyde bir PowerMTA – yüksek düzeyde teslim edilebilirlik elde edebilirsiniz.Bu nedenle, MTA’nızın projenizin gereksinimlerini karşıladığından emin olun.
0 Yorum