![php-elephpant](https://siberci.com/wp-content/uploads/2019/08/php-elephpant-1024x637.png)
Web’de ‘PHP ölüyor mu?’ veya ‘PHP ölü mü?’ PHP’nin nasıl düştüğü veya kullanımın yıllar içinde nasıl kötüleştiği hakkında aynı veya eski birçok hikaye hakkında tonlarca mesaj bulacaksınız. Ama dedikodulara kulak asmayın ve şunu iyi bilin: PHP ölmüyor ve yakın zamanda da ölmeyecek.
PHP En Çok Kullanılan Dil Mi?
Veriler ne diyor
Builtwith’in verilerine göre , şu anda PHP kullanan en az 37.805.937 aktif web sitesi var . Web sitesi PHP’yi mega bir teknoloji olarak görüyor , bu da 2,5 milyondan fazla aktif web sitesine sahip teknolojiler anlamına geliyor .
W3techs tarafından yapılan bir başka araştırma, ‘PHP, sunucu tarafı programlama dilini bildiğimiz tüm web sitelerinin% 79.0’ı tarafından kullanılıyor’ diyor.
![PHP sürümleri](https://www.hiddenbrains.com/blog/wp-content/uploads/2019/10/Versions-of-PHP.png)
Kaynak: W3techs
Ve bugün PHP’nin ne kadar önemli ve özel olduğunu belirleyen daha fazla özellik var.
Argümanı sağlamlaştırmak için daha fazla grafikle örnek verelim. Burada RedMonk tarafından yapılan programlama dillerinin popülaritesini gösteren bir grafik var .
Analizin GitHub kısmı için kullanılan veri kaynağının GitHub Arşivi ve Yığın Taşması için olduğu GitHub ve Stackoverflow’dan veri toplar, veri gezgini araçlarını kullanarak gerekli metrikleri toplar .
![RedMonk Q119 Programlama Dili Sıralaması](https://www.hiddenbrains.com/blog/wp-content/uploads/2019/10/RedMonk-Q119-Programming-Language-Ranking.png)
Kaynak: RedMonk
İlk 10 Programla dili şu şekildedir:
- JavaScript
- Java
- piton
- PHP
- C #
- C ++
- CSS
- Yakut
- C
- Objective-C
Neden PHP Hakkında Kötü Düşünülüyor?
Önce bunu kabul edelim, PHP bunu hak etmedi. İnternet ortamında lütfen ‘PHP ölçeklenmiyor’ veya ‘PHP yavaştır’ gibi ifadeler kullanmayın. Bu, Wikipedia, Facebook, WordPress vb.’de yapılan back-end kodlarına hakarettir.
Bugüne Kadar PHP ile Neler Yapıldı?
2019 23 Eylül 2019 tarihi itibariyle İngilizce Wikipedia’da 5.934.995 makale ve toplam 48.608.564 makale bulunmaktadır ve dünyanın en çok ziyaret edilen 5 web sitesinden biridir.
Günlük ortalama 1,59 milyar kişi Facebook’a günlük giriş yapıyor ve Haziran 2019 için günlük aktif kullanıcılar (Facebook DAU) olarak kabul ediliyor.
Ve bu web siteleri PHP üzerinde mükemmel çalışır. Şimdi PHP’nin ölçeklenmeyen ve yavaş olduğuna dair kim birşeyler söylemişti ?, Lütfen ayağa kalkabilir mi ?!
PHP’nin uzun bir geleceğe sahip olmasının nedenleri:
Şimdi, PHP’nin geleceğini açıklamaya çalışmadan önce, burada anlaşılması gereken bir şey, uzun bir gelecek ile istikrarlı bir uzun vadeli gelecek arasında bir fark olduğudur. Programlama dillerinin popülaritesi, piyasada yaratılan talep ile tanımlanır.
Örneğin, Machine Learning ve AI’nin en çok konuşulan ve talep gören iki alan olduğu mevcut senaryoyu ele alalım. Bu iki yeni teknoloji, Python’u en çok talep gören programlama dili yapmaktadır.
Bu neden PHP ve Java sıralamasında dalgalanmalara neden oldu.
Bununla birlikte, Swift’in yükselişiyle, eski programlama dili neredeyse yok olmanın eşiğine geldi. Bugün, Objective-C’de çok az sayıda sınırlı sayıda iOS uygulaması geliştiriliyor.
Bu, uzun soluklu bir geleceğe sahip bir dil ile istikrarlı bir uzun soluklu geleceğe sahip arasındaki temel farktır. Java ve PHP’nin uzun bir geçmişi var. Dalgalanmalara eğilimlidirler, ancak alaka düzeyinin dışına çıkmak onlarca zaman alır. Öte yandan Python’un uzun vadeli istikrarlı bir geleceği var. Ve Objective-C’nin tamamen istikrarsız bir geleceği vardır.
- Sebep 1. PHP web sitelerinin vazgeçilmezidir. Web siteleri
olduğu sürece PHP de olacaktır. ML ve AI söz konusu olduğunda, geliştiriciler Python’a körü körüne güveniyor. Benzer şekilde hem ölçeklenebilir hem de hızlı bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız, PHP tercih ettiğiniz seçenek olmalıdır. - Sebep 2. Düşük geliştirme maliyetleri
Akılda tutulması gereken ilk şey: PHP uzun zamandır varlığını sürdürüyor. Programlama dilleri olduğu sürece PHP kendi kimliğini yarattı. Şimdi, açık kaynaklı bir sunucu tarafı programlama dili olduğundan, PHP geliştirme hizmetleri sırasında geliştirme maliyetlerini marjinal olarak azaltabilirsiniz . - Sebep 3. Ölçeklenebilirlik
Bu neden yeterince vurgulanamaz. Aslında, ölçeklenebilirlik PHP’de uygulama geliştirme hakkında konuşurken akla ilk gelen şeydir. Örneğin: – ERP gibi Kurumsal Yazılımlar. PHP’de yerleşik uygulamalar, bir grup sunucuya daha fazla sunucu eklenerek ölçeklenebilir hale getirilir. Yük dengeleyiciler iş yükünü sunucular arasında dağıtır. - Sebep 4. Güvenlik ve Korunma Güvenlik
konusunda PHP’nin kötü olduğu söylentisini başlatan kişinin bulunması imkansızdır. Bir dil sadece onu geliştiren geliştiriciler kadar güvenlidir. PHP 7 çıktığında, dilin güvenlik protokolünü yenileyen optimum güvenlik yükseltmeleri vardı. Bir daha asla şüpheci bir PHP karşıtı olma! Bir e-ticaret web sitesi veya özel bir CMS geliştirmek için hala en iyi seçim olacaktır. Ayrıca, API geliştirme arıyorsanız, tercih edilen seçenek haline gelir. - Sebep 5. Ginormous
gibi, 10 web sitesinden en az 8’i PHP’de çalışıyor, yani tonlarca geliştirici hem deneyimli hem de yeni başlayanlar için PHP’de kod yazmayı biliyor. On yıldan fazla bir süredir sektörde olmak, bugün bile aldığımız soruların yüzde 50’sinden fazlası her yerde bulunan PHP’ye yöneliyor.
Sonuç
PHP, Daha da gelişecek ve her zamankinden daha güçlü ve daha iyi çıkacak. PHP’nin en önemli özelliklerinden biri açık kaynak olmasıdır.
Php Yeni Versiyonu 7.4 İle Hemen Tanışın
by Hiddenbrains
selam ben javascript oyreniyorum php ye gecis yapmak istiyorum web sitesi kurub para kazanmayi dusunuyorum 16 yasindayim web sitesi reklam yazilim ile ilgilli bilgi vere bilirmisiniz?
Merhaba güzel insan. Öncelikle vakit ayırıp yazımı okuduğun için teşekkür ederim. https://siberci.com/kategori/yazilimci-tavsiyeleri/ adresinden yazılım ve yazılımcıya tavsiyeler hakkında bilgi alabilirsin. Php geçiş konusuna değinecek olursak hem PHP hem de Javascript’i zaten bir arada kullanacaksın sıklıkla o yüzden 2 sinede devam etmekte fayda var. 🙂
javascript daha iyi node.js kütüphaneleri sayesinde kamera,server oluşturma,mobil uygulama yapma,yapay zeka gibi özellikleri barındıyor eklentilenler sayesinde büyük siteler yapılabiliyor
katkın için çok teşekkürler güzel insan
Alakası yok bir şeyin çok kullanıldığı onun demode ve kötü olmadığı anlamına gelemez. Uzunca bir süre PHP geliştirmiş birisiyim bir çok freelancer platformunda hizmet veriyorum ve PHP arzı talebe göre çok fazla.
PHP işlerimde sürekli düşüş yaşıyorum ve genel olarak PHP ilanları oldukça azalmaya başladı. Çoğu platform artık yavaş yavaş PHP yazılımcılarının ya iş akdine kademeli olarak son veriyor yada modern JS teknolojileri konusunda eğitimler veriyor. PHP artık ölü bir dil ve sıfırdan PHP öğrenmek isteyen insanlar kusura bakmasın fakat zamanını boşa harcıyor. Tavsiyem benimde yaptığım gibi AngularJS & Node.JS ikilisini tercih etmeniz bu tür yazılara da kulak asmayın…