Yapay Zeka ve Katilleşen Drone’lar

Oldukça düşük maliyetler ile üretilebilen, görece boyut olarak küçük, oldukça hızlı olan bu araçlar, harp alanlarından anlık olarak veri toplama, veriyi işleme ve bu işlem sonucunda ortaya çıkan duruma göre hareket etme kabiliyetine sahiptir.


Katil Drone Nedir ?

Katil drone’ ları anlamak için önce İnsansız Hava araçlarını tanıyalım;

İnsansız Hava Aracı (İHA); içinde pilotu ve yolcusu olmayan, sadece amaca uygun ekipman (video kamera, fotoğraf makinesi, GNSS, lazer tarama cihazı,silah vb.) taşıyan, uzaktan kumandalı ve/veya otomatik olarak görevini icra edebilen bir çeşit hava aracıdır.

TAİ Tarafından üretilen Anka-S İHA.

Dünya genelinde benzer sistemler için Drone, İHA, İHA Sistemi ve Uzaktan Kontrol Edilen Hava Aracı Sistemi gibi çok farklı ifadeler kullanılmaktadır. Bu kavram karmaşasını gidermek için, bu ifadelerin tarihsel sürecine bakmak gerekmektedir. Drone (erkek arı) ifadesi, İngiliz Queen Bee (kraliçe arı) insansız hedef uçak sisteminden esinlenerek, ABD Deniz Kuvvetleri tarafından başlatılan hedef uçak projesinin ismi olarak 1936 yılında seçilmiştir. Sonrasında, tüm hedef uçaklar ve İHA sistemlerinin genel adı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ancak hâlihazırda dünya İnsansız sistemler sektöründe Drone ifadesi, negatif olarak algılanmaktadır. Sivillere karşı yapılan askeri İHA saldırılarıyla özdeşleştirilmektedir. 1990’lı yıllarda askeri sektörün gelişmesine paralel olarak, Drone ifadesi yerine İnsansız Hava Aracı (İHA) (Unmanned Aerial Vehicle-UAV) ifadesi kullanılmaya başlanmıştır.

iha-siniflandirma
NATO VE İNGİLTERE SAVUNMA BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANAN İHA SINIFLANDIRMASI

İHA Kategorileri Hâlihazırda azami kalkış ağırlıkları 16 gr ile 15 ton aralığında olmak üzere binlerce farklı İHA bulunmaktadır. Çok geniş bir yelpazede yayılmış olan İHA’ların sınıflandırması konusunda dünya genelinde henüz uzlaşılmış bir yaklaşım yoktur. Bu konuda en kabul edilen sınıflandırma NATO’ya aittir

İnsansız Hava Araçları’nın Kullanım Alanları :

  • 1- Gözetleme
  • 2- Keşif
  • 3- İmha gibi askeri amaçlar(operasyonel)
  • 4- Taşımacılık (Genişleyen sivil alanlar dahil.)
  • 5- Zirai ilaçlama
  • 6- Kamera çekimi
  • 7- Yangın Söndürme vb. daha akla gelmeyen alanlarda kullanılır

Katil Drone’lar

Katil iha(Killer Drone)’lar ise asıl amacı imhadır.

Sinekler den baz alınarak geliştirilmiş uçabilen Micro-Drone.

Katil Drone’lar sürü halinde hareket eden Mini ihalardır.

Oldukça düşük maliyetler ile üretilebilen, görece boyut olarak küçük, oldukça hızlı olan bu araçlar, harp alanlarından anlık olarak veri toplama, veriyi işleme ve bu işlem sonucunda ortaya çıkan duruma göre hareket etme kabiliyetine sahiptir. Bu araçların hareket kabiliyetleri ise kullanıcının isteklerine göre değişebilmektedir. Sürü halinde harekât, aynı anda birçok sistemin, tamamen otonom ve birbiriyle koordineli olarak hareket etmesi olarak tanımlanabilir Sürü halinde harekât gelişmiş seviyede otonomiyi, otonomi ise belirli oranda yapay zekâyı gerektirmektedir.

Örneğin bir sürü halindeki insansız hava aracına, fizik kanunları,Algoritmaların ve Yapay zekanın yardım ettiği sürece, herhangi bir hareket formasyonu verilebilir. Bu formasyon sonucunda yine bu araçlar “Kamikaze” olarak kullanılıp, yine oldukça düşük maliyetle ve çok hızlı bir şekilde hedeflerin imhası sağlanabilir.

Başta ABD ve Çin olmak üzere, Türkiye’nin de içinde olduğu birçok ülke bu teknolojiyi elde edip, harp alanlarında özellikle gayri-nizami unsurlara karşı üstünlüğü ele almayı arzulamaktadır ve bu alanda çok çalışmaktadırlar.

Bu alanda çalışmaların çok büyük bir kısmı “Yapay Zekâ” ve “BigData (Büyük Veri)” problemidir.  Yukarıda saydığımız isterlerin günümüz teknolojisinde yerine getirilmesinin tek yolu Yapay Zekadır. Bunun sebebi, ortaya çıkan isterlerin manuel olarak yapılamayacak kadar çok fazla ihtimal barındırmasıdır. 

Sürü İHA ların en büyük problemlerinden biride şudur ;

Yapay zekalı bu sistemler adeta yeni doğmuş bir bebek gibidir . Siz ebeveyn olarak o bebeğe küçük yaşta bazı şeyler öğretirsiniz ve bebekten büyüdüğü zaman bu öğretiler ile birlikte hareket etmesini beklersiniz ancak bu durum her zaman böyle olmaz. Ortaya çıkan sonsuz parametreler sonucunda, bebeğiniz büyüdüğü zaman sizin hiç istemediğiniz davranışları sergileyebilir. İşte bu da Yapay Zekalı bu sistemlerin en büyük problemidir.

Sürü İHA lar C-130 kargo uçağından savaş bölgesine bırakılırken (Temsili Resim)

Bu problemi çözmek için Yapay Zekâ çalışmalarında çok ciddi bir yol kat etmek gerekmektedir. Bu problemin ortaya çıkmasındaki temel sorun ise toplanan verilerin inanılmaz derecede çok olması (BigData) ve bu verilerin sınıflandırılıp, gerçek tehdit algısının oluşturulmasıdır.

PD-100 BLACK HORNET İHA sı operasyonda kullanılırken

SONUÇ: MODERN HARP İÇİN BİR GELECEK Mİ? YOKSA BİR HAYAL Mİ ?

Yapay zekânın otonomiyi yaygınlaştırması, harp sahasındaki klasik karar alma döngüsünün tarihe karışacağı anlamına geliyor. İnsanın döngü içinde yer alması gecikmeyi artırdığı ve karar alma etkinliğini azalttığı için, daha otonom karar alma kabiliyetine sahip makineler son tahlilde çok daha etkin ve verimli olacaktır.

Benzeri görülmedik bir teknolojik dönüşüm çağında yaşıyoruz. Otonomi, yapay zekâ, otonom kontrol sistemleri, ileri bilgi işlem, büyük veri, öğrenen makineler, akıllı grafik görselleştirme araçları,gibi alanlar muazzam bir insan-makine işbirliği dönemine doğru bizlere öncülük etmektededir.

Solda; Doğal Sürü Davranışı, Sağda Mikro-İHA Sürü Davranış

Bir bütün olarak ele alındığında bu değişimlerin modern harpte yeni bir dönemi işaret ettiği söylenebilir. İnsansız sistemlerin gelecek dönemdeki harp rejiminin esas muharip unsurları haline gelmesi güçlü bir olasılıktır. Bu dönüşümde yapay zekâ teknolojisinin önemli bir faktör olarak ön plana çıkması da yüksek bir olasılıktır

Yukarda verdiğim problemi çözülebilirse, başta harp alanları olmak üzere tüm alanlarda bizi inanılmaz değişimler beklemektedir.

Bu Yapay zeka destekli,gücünü veriden alan bu sistemlerin insanları yok oluşa mı götürecek yoksa daha da ileriye mi izleyip göreceğiz.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

2
2 Puanlar
Ahmet Kaptan

2 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir