2020 Yılının En İyi Sanal Gerçeklik Gözlükleri

İster bağımsız bir vr gözlük, ister PC'nize veya konsolunuza bağlanan bir vr gözlük arıyor olun, hangisinin sizin için doğru olduğunu bulmaya yardımcı olmak için en iyi sanal gerçeklik gözlüklerini belirledik.


İster bağımsız bir vr gözlük, ister PC’nize veya konsolunuza bağlanan bir vr gözlük arıyor olun, hangisinin sizin için doğru olduğunu bulmaya yardımcı olmak için en iyi sanal gerçeklik gözlüklerini belirledik.

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal Gerçeklik, teknolojinin gücünden başka bir şey kullanmadan seyahat etmenin büyüleyici bir yoludur. Bir başlık ve hareket izleme cihazı ile VR, sanal bir alana sanki oradaymışsınız gibi bakmanıza veya gerçekten içindeymişsiniz gibi bir oyun oynamanıza olanak tanır. 

Son yıllarda bazı oyunlar ve deneyimler sayesinde hızla bir ivme kazanan ve çok hızlı bir değişim yaşayan sanal gerçeklik gözlükleri, teknoloji ile iç içe yaşayan bizler için harika deneyimler sunuyor.

Sanal gerçeklik nedir?

Oculus, Quest ve Rift S biçiminde hem bağlı hem de bağımsız gözlüklere sahiptir. HTC, Steam dostu Vive Cosmos ve geliştirici odaklı  Vive Pro’ya sahiptir . Sony, PS4 odaklı PlayStation VR’a odaklanmış durumda ve Microsoft, Windows Mixed Reality platformunu birkaç üçüncü taraf sanal gerçeklik gözlüklerini destekliyor.

 Ayrıca, on yıldan fazla bir süredir bildiğimiz yeni bir Half-Life oyunu (Alyx) ile beraber Valve Index sanal gerçeklik gözlüğü ile Valve’ı unutmamak gerek. İşte hepsi hakkında bilmeniz gerekenler.

En İyi Sanal Gerçeklik Gözlüğü Hangisi?

Modern VR gözlükleri artık iki kategoriden biri olmak zorunda bunlar: bağlı veya bağımsız. Oculus Rift S, HTC Vive Cosmos ve PlayStation VR gibi bağlı gözlükler fiziksel olarak PC’lere (veya PS VR durumunda, bir  PlayStation 4 ) bağlıdır. Kablo sanal gerçeklik gözlüklerini biraz hantal hale getirir.

Akıllı telefonunuz yerine sanal gerçeklik gözlüklerinde özel bir ekranın kullanılması görüntü doğruluğunu önemli ölçüde artırır ve gözlükteki harici sensörler veya dışa bakan kameralar tam 6DOF (altı serbestlik derecesi) hareket takibi sağlar.

Oculus: Rift S

Oculus Rift, mevcut sanal gerçekliğin ilk büyük ismiydi ve hala hem bağlı hem de bağımsız kategorilerinde önemli bir isim. Rift S, PC’nize DisplayPort üzerinden bağlanan ve Oculus Store ve SteamVR aracılığıyla PC’deki bir çok çeşitli VR oyunlarına erişebilmektedir.

Harici kameraları, hareket izleme için bir çift dışa bakan kamera ile birlikte uğraşılması gereken daha az kablo anlamına gelir.

en iyi vr gözlük hangisi

Oculus Quest ise Snapdragon 835 işlemciye sahip hepsi bir arada bir VR gözlüktür. Rift S, kablolara da ihtiyaç duymaz ve çift hareket denetleyicileriyle (Rift S ile aynı denetleyiciler) 6DOF hareket izlemeyi tam olarak destekler. PC tabanlı Rift S ve Oculus Mağazası ile aynı yazılım seçimine sahip değil, ancak Beat Sabre ve Superhot VR gibi bazı çok çekici oyunlar da dahil olmak üzere yüzlerce farklı oyun ve deneyim sunuyor. Aynı zamanda şu anda tüketiciler için ücretsiz erişim sağlayan ilgi çekici yeni bir VR telekonferans hizmeti olan Spatial’ı kullanabilen tek VR platformudur .

Sony PlayStation VR

PlayStation VR, oyun PC’lerine kıyasla PlayStation 4’ün satın alınabilirliği ve kullanılabilirliği sayesinde caziptir. İhtiyacınız olan tek şey gözlük, bir PlayStation 4 ve bir PlayStation Camera ( PlayStation VR paketine dahildir).

PS VR’de Moss, Rez Infinite, Until Dawn: Rush of Blood ve Five Nights at Freddie’s: Help Wanted gibi bazı mükemmel oyunlar var. Birçok PlayStation VR oyunu DualShock 4 ile çalışır, bu nedenle hareket kontrollerine bile ihtiyacınız yoktur. Ancak, bu hareket kontrolleri PlayStation VR’nin geride kaldığı yerdir; PS VR gözlüğü hala PlayStation 3’te hala PlayStation Move çubuklarını kullanıyor ve Oculus Touch denetleyicileri kadar yetenekli veya rahat değiller. Ayrıca pahalıdırlar ve her zaman PlayStation VR paketlerine dahil edilmezler.

Tahminime göre PlayStation VR yaklaşan PlayStation 5 ile bizleri çok şaşırtacak . Sony, herhangi bir yeni VR donanımı duyurmadı, ancak PS5 muhtemelen PS VR’yi etkinleştirecek yeni bir kamera aksesuarına sahip olacak.

HTC Vive Cosmos

alıntıdır: https://www.pcmag.com/picks/the-best-vr-headsets

HTC’nin Vive Cosmos’u, daha yüksek bir çözünürlüğe sahip olan ve hareket izleme için harici baz istasyonlarını dışa bakan kameralarla değiştiren Vive kulaklığın yükseltilmiş sürümüdür  ama benzer performans sunan Oculus Rift S ile karşılaştırıldığında oldukça pahalı.

Vive Cosmos, Oculus Rift S gibi SteamVR ile çalışır ve Viveport biçiminde kendi VR yazılım mağazasına sahip. Viveport ayrıca, alakart yazılım satın alımları yerine bir abonelik hizmeti aracılığıyla VR deneyimlerine sınırsız erişim sağlayan Viveport Infinity üyeliğini de sunuyor .

Valf Index

HTC Vive Cosmos’un pahalı olduğunu düşünüyorsanız, Valve’ın kendi PC bağlantılı VR kulaklığı olan Valve Index , çalışması için ihtiyacınız olan her şeyi satın alırsanız (tabii ki bilgisayar hariç) 999 dolara mal oluyor. HTC Vive baz istasyonlarınızı yeniden kullanarak, fiyatı 749 dolara düşürerek veya sadece kulaklığı alarak (ve kendi hareket kontrol cihazlarınızı ve baz istasyonlarınızı sağlayarak) 499 dolara satın alarak biraz tasarruf edebilirsiniz. Index, rakiplerinin çoğundan (deneysel 144 Hz modu ile) dikkate değer ölçüde daha yüksek bir 120 Hz yenileme hızına sahip olsa bile (deneysel 144 Hz modu ile) ve kontrolörlerde daha doğal, hassas etkileşim için gelişmiş bir kavrama sistemi bulunsa bile, fiyatı oldukça pahallıdır.

Windows Mixed Reality

Microsoft, Windows 10’a hazır “karma gerçeklik” sanal gerçeklik gözlüğü üretmek için birden fazla sanal gerçeklik gözlüğü üreticisiyle ortaklığını sürdürüyor. Sanal gerçeklik ve karma gerçeklik arasındaki ayrım şimdiye kadar pek anlatılamadı, ancak kask üzerindeki kameraları kullanan artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisinin entegrasyonunu ile beraber teknoloji severler bu farkı daha net anlayacak.

Donanım sağlam ve kurulum basittir, ancak konum izleme, harici sensörlere sahip bağlı gözlükler veya Rift S’nin dışa bakan izleme kameraları kadar potansiyele sahip olmadığı bir gerçek. Ayrıca, Windows Mixed Reality mağazasında Rift ve SteamVR’nin sakladığı kadar çok cazip VR deneyimi yok, ancak SteamVR oyunlarını yine bazı yazılımlar ile beraber Windows Mixed Reality sanal gerçeklik gözlüklerinde kullanabilirsiniz. Son birkaç yılda 3. taraf üreticiler Windows Karma Gerçeklik Gözlükleri üzerinde çalışırken, mevcut nesil sadece HP Reverb G2’dir.

En İyi Artırılmış Gerçeklik Gözlükleri

Temel olarak, bu AR gözlükleri, vizyonunuzu tamamen bilgisayar tarafından oluşturulan bir görüntü ile değiştirmek yerine çevrenize bakmanıza izin veren şeffaf lenslere sahiptir. Yine de baktığınız her şeyin üzerine görüntü yansıtabilirler, ancak bu görüntüler çevrenizdeki alanı tamamlayacak ve onunla etkileşim kuracak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin bir odanın ortasında bir web tarayıcısı açabilir veya sehpanızın etrafında koşan hayvanları izleyebilirsiniz. 

En iyi yeni VR gözlüklerini piyasaya çıktıkça burada sizlere sunmaya devam edeceğiz, bu nedenle makalemizi kısa süre sonra tekrar kontrol ettiğinizden emin olun.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

0
Ahmet Kaptan

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir