Android Telefonlar ve Tabletlerde Root İşlemi Nedir?

Akıllı telefonunuz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak ister misiniz? Android rootlaması yepyeni bir pencere açar, ancak tablet yada telefonunuzun garantisini geçersiz kılabilir.


Android cihazınızlarınız için root işlemi tehlikelidir

Akıllı telefonunuz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak ister misiniz? Android rootlaması yepyeni bir pencere açar, ancak tablet yada telefonunuzun garantisini geçersiz kılabilir.

Üreticiler ve taşıyıcılar sizi root işleminden uzaklaştırır.En kötü senaryoda, talimatlara uygun şekilde hareket etmezseniz, cihazınıza tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir, ancak birçok kişi potansiyel faydaların buna değer olduğunu düşünüyor. Rootlu bir telefonla, yazılımları kaldırabilir, işlemcinizi hızlandırabilir ve telefon yazılımının görünümünün her bir öğesini özelleştirebilirsiniz.

Root İşlemi Nedir?

Rootlama işlemi, Android cihazınızdaki hemen hemen her şeyi özelleştirmek için işletim sisteminin tamamına erişebilir ve üreticinizin veya taşıyıcınızın uygulamış olabileceği tüm kısıtlamaları aşabilirsiniz.

Neden Root İşlemi Yapılır?

Android telefonunuzu rootlamak için en büyük artılarından biri, aksi halde kaldırılması mümkün olmayan bloatware’i kaldırabilmenizdir (bazen devre dışı bırakabilseniz de). Bazı cihazlarda Rootlama, kablosuz bağlanma gibi önceden devre dışı bırakılmış ayarları etkinleştirir. Ek avantajlar arasında, her biri ekstra özellikler ekleyebilen ve telefonunuzun veya tabletinizin performansını artırabilen özel araçlar ve flash özel ROM’lar yükleme yeteneği bulunur.

Bazı uygulamalar, tüm uygulamalarınızı ve verilerinizi buluta otomatik olarak yedeklemenizi, web ve uygulama içi reklamları engellemenizi, internete güvenli kanallar oluşturmanızı, işlemcinizi overclock etmenizi veya cihazınızı kablosuz bir etkin nokta haline getirmenizi sağlar.

Root İşleminin Olumsuz Tarafları?

Android’inizi rootlarken dikkat etmeniz gereken noktalar.

  • Garantinizin İptali: Bazı üreticiler veya firmalar, cihazınızı Rootlamanız halinde garantinizi geçersiz kılar. Cihazı tamir için geri göndermeniz gerekiyorsa, yaptığınız yazılım yedeklemesini geri yüklemeniz yeterli olacak ve yeni gibi olacaktır.
  • Telefonunuzun Yapısı: Root işlemi sırasında bir şeyler ters giderse, cihazınızı bozma yani bozulma riski vardır. Bunu engellemenin en kolay yolu talimatları dikkatlice takip etmektir. Takip ettiğiniz kılavuzun güncel olduğundan ve ROM’un özel olarak hazır olduğundan emin olun. Araştırmanızı yaparsanız, akıllı telefonunuzun yapısı ile ilgili endişelenmenize gerek kalmayacak.
  • Güvenlik riskleri: Rootlama,bazı güvenlik risklerini ortaya çıkarır. Cihazınızda hangi servisleri veya uygulamaları kullandığınıza bağlı olarak, bir güvenlik açığı oluşturabilir.
  • Devre dışı bırakılmış uygulamalar: Güvenlik konusunda bilinçli bazı uygulamalar ve hizmetler Root işlemi yapılmış cihazlarda çalışmaz. Google Pay ve Barclays Mobil Bankacılığı gibi finansal platformlar bunları desteklemez. Sky Go ve Virgin TV Anywhere gibi telif hakkıyla korunan TV şovları ve filmleri sunan uygulamalar da köklü cihazlarda başlamaz.

Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

1
1 puan
Ahmet Kaptan

1 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Bana en iyi root hangisi olduğunu yazabilecek biri lazım ama gerçekten bilinçli i kişiler cevap verirse sevinirim